LOKÁLOVÉ, dobrý pocit z jídla.

Tady vám je představujeme. Lokální farmáře, výrobce a producenty, kteří své produkty vyrábí z kvalitních, převážně lokálních surovin, s láskou k řemeslu a tradici a s respektem k lidem a okolní krajině. A díky tomu jsou produkty, které vyrábějí výjimečně kvalitní a to se odráží jak v chuti tak v nutriční hodnotě jejich výrobků. Nevájhejte, vybírejte a nakupujte LOKÁLNÍ, námi prověřené, potraviny, které udělají dobře vám i lidem ve vašem okolí. A jejich nákupen podpoříte poctivou místní produkci a zkrátka budete mít DOBRÝ POCIT Z JÍDLA.


Sýrárna Broumov je malá řemeslná sýrárna založená v roce 2021 v Broumově, zaměřená na výrobu prémiových sýrů. K výrobě používá čerstvé mléko od čtyř místních rodinných farem, které chovají červené holštýnské krávy pasoucí se v okolí Broumovských stěn a Javořích hor. Mléko má vysoký obsah tuku a pochází z každodenních dodávek, což zajišťuje maximální čerstvost. Výroba kombinuje moderní technologie, s ručním zpracováním a pravidelnou péčí během zrání. Sýry zrají v klimaticky kontrolovaných zrárnách na smrkových lavicích a jsou pravidelně ručně otáčeny. Sortiment tvoří zejména tři typy sýrů: dlouho zrající tvrdý Braunauer výběrový - ten je náš nejoblíbenější, mladší polotvrdý Broumovský sýr a čerstvý farmářský sýr v různých příchutích. Produkty se vyrábějí bez konzervantů a chemických přísad. Výsledkem jsou sýry, které mají výjimečnou chuť.

tvrdé a polotvrdé zrající sýry, čerstvé sýry, tvaroh

sbj


DOUBRAVSKÝ DVŮR

Doubravský dvůr z Olomouckého kraje, kde chovají krávy a z jejich mléka pak vyrábí lahodnou zmrzlinu, sýry a další výtečné mléčné produkty. Manželé Osičkovi, kteří dvůr vedou se o své krávy starají s láskou a na finálním produktu je to znát.

Farmu si můžete projít jak sami, tak s průvodcem, který vám ochotně vysvětlí fungování celého hospodářství.

výrobky z kravského mléka, sýry, jogurty, tvarohy, kefíry

A vítány jsou hlavně děti, které si mohou hravou cestou seznámit s životem na farmě.

Jako TOP produkt doporučeme sýr Doubravák, který má vysokou výživovou hodnotu a jemnou chuť.


Na rodinné Farmě Markových se pěstujeme mák a z vlastních semen lisují za studena kvalitní RAW oleje a to nejen z máku, ale i z dalších ekologicky pěstěných plodin. Dále nabízejí široký výběr krmiv pro domácí i exotické ptactvo. Rodina hospodaří v regenerativním stylu. Díky tomu jsou jejich produkty nutričně velice hodnotné. Určitě doporučujeme vyzkoušet například lněný olej, který je plný omega-3 mastných kyselin, prospěšných zejména pro zdraví srdce a cév. Dále je bohatý na vitamín E, lignany a další antioxidanty, které podporují celkovou imunitu a regeneraci organismu.

mák, za studena lisované oleje


HS SEMICE

Farma Hana Součková je rodinná farma v Semicích, kterou vede mladá farmářka Hanka Sahulová Součková. Zaměřuje se na pěstování zeleniny, bylinek a jedlých květů ekologickým způsobem, bez použití chemických postřiků a hnojiv. Hana začínala na půl hektaru půdy a postupně rozšířila hospodaření na více než 40 hektarů. Hanka klade důraz na biodiverzitu a šetrný přístup k přírodě. Její cílem je pěstovat plodiny, které by bez obav podala svým dětem, a zároveň podporovat zdravý životní styl.

sezónní zelenina

Zeleninu můžete koupit u ní na farmě, ochutnat ji v restauracích sítě Ambiente a na Košík.cz.


JEŠTĚ JEDNU

Jakub Gavor a jeho jednoznačně nejkrémovější zmrzlina, kterou jsme kdy uchutnali. Gelato z Brněnské Ještě jednu je naprosto srovnatelná s tím Italským. Zakládají si na čerstvosti a proto mají na pultu denně maximálně šest příchutí. Jejich signature příchuť je krupicová kaše. A nejprodávanější mango s passion fruit a samozřejmě pistáciová. Rozhodně bychom neměli zapomenout vyzdvihnout i chuť kornoutků, které si také vyrábějí sami dle vlastní receptury. Můžeme prozradit, že obsahují špetku skořice.

Krom gelata se ještě Jakub pustil do výroby originalních zmrzlinových dezertů. Krásně balené, ideální jako dárek, když jste pozváni na návštěvu.

gelato, zmrzlinové dezerty, nanuky


NAŠE HOSPODÁŘSTVÍ

Jakub a Nikol Erlerovi z Našeho hospodářství dokazují, že kvalita masa a udržitelné hospodaření jsou neoddělitelně spojené. Jejich přístup k chovu zvířat a produkci masa je postaven na respektu k přírodě, zdraví zvířat a důslednosti v každém kroku výroby. Pečlivá práce, čas a odvaha dělat věci jinak vedou k výsledku, který nejen zlepšuje životní prostředí, ale přináší také maso, které si zaslouží pozornost každého gurmána. V Našem hospodářství se totiž každý detail počítá – a to je tajemství jejich skvělého masa.

vyzrálé hovězí maso, hotovky z hovězího masa, hamburgery

Masa, které zraje minimálně 21 dní suchou cestou. Zrání neboli staření masa je klíč k jeho jedinečné chuti a křehkosti. Dochází tím k přirozenému rozkladu svalových vláken a rozvinutí plné chuti. Suché zrání koncentruje chuť a dodává masu křehkost a jemnost, kterou běžné čerstvé hovězí nemá.


Rakytník Cvrček je rodinná firma, která vyrábí produkty jako jsou čaje, marmelády, šťávy právě z této blahodárné suroviny. Rakytník je ceněný pro své mimořádné hojivé a léčebné účinky, jeho plody obsahují vitamín A, C, D, E, K a P. Dále v něm najdete i betakaroten a vitamíny B1, B2 a B6. Nesmíme zapomenout ani na třísloviny, organické kyseliny a mastné kyseliny omega-3, 6, 7 a 9.

čaje, marmelády, sťávy, zmrzlina, zavařeniny


STATEK U MACHÁČKŮ

Statek u Macháčků. Petr s Janou vedou krásné menší hospodářství v Jizerském podhůří.

Pěstují zeleninu a ovoce v bio kvalitě a jejich produkci si můžete pořídit v rámci tzv. komunitou podporovaném zemědělství (KPZ), tak neváhejte. Jahody mají jako od babičky ze zahrádky.

sezónní zelenina, bylinky, květiny

Chovají také slepice, které krmí vlastní vyváženou a pestrou stravou, což se podepisuje na vynikající chuti vajec.

V sadu po babičce zúrodnili půdu, kde pěstují zeleninuv agrolesnickém stylu. A to má nesmírné benefity pro planetu. Ochlazuje krajinu, zlepšuje kvalitu půdy a podporuje cyklus vody.