Naši LOKÁLOVÉ

Sýrárna Broumov je malá řemeslná sýrárna založená v roce 2021 v Broumově, zaměřená na výrobu prémiových sýrů. K výrobě používá čerstvé mléko od čtyř místních rodinných farem, které chovají červené holštýnské krávy pasoucí se v okolí Broumovských stěn a Javořích hor. Mléko má vysoký obsah tuku a pochází z každodenních dodávek, což zajišťuje maximální čerstvost. Výroba kombinuje moderní technologie, s ručním zpracováním a pravidelnou péčí během zrání. Sýry zrají v klimaticky kontrolovaných zrárnách na smrkových lavicích a jsou pravidelně ručně otáčeny. Sortiment tvoří zejména tři typy sýrů: dlouho zrající tvrdý Braunauer výběrový - ten je náš nejoblíbenější, mladší polotvrdý Broumovský sýr a čerstvý farmářský sýr v různých příchutích. Produkty se vyrábějí bez konzervantů a chemických přísad. Výsledkem jsou sýry, které mají výjimečnou chuť.


DOUBRAVSKÝ DVŮR
Doubravský dvůr z Olomouckého kraje, kde chovají krávy a z jejich mléka pak vyrábí lahodnou zmrzlinu, sýry a další výtečné mléčné produkty. Manželé Osičkovi, kteří dvůr vedou se o své krávy starají s láskou a na finálním produktu je to znát.
Farmu si můžete projít jak sami, tak s průvodcem, který vám ochotně vysvětlí fungování celého hospodářství.

A vítány jsou hlavně děti, které si mohou hravou cestou seznámit s životem na farmě.
Jako TOP produkt doporučeme sýr Doubravák, který má vysokou výživovou hodnotu a jemnou chuť.

HS SEMICE
Farma Hana Součková je rodinná farma v Semicích, kterou vede mladá farmářka Hanka Sahulová Součková. Zaměřuje se na pěstování zeleniny, bylinek a jedlých květů ekologickým způsobem, bez použití chemických postřiků a hnojiv. Hana začínala na půl hektaru půdy a postupně rozšířila hospodaření na více než 40 hektarů. Hanka klade důraz na biodiverzitu a šetrný přístup k přírodě. Její cílem je pěstovat plodiny, které by bez obav podala svým dětem, a zároveň podporovat zdravý životní styl.


Zeleninu můžete koupit u ní na farmě, ochutnat ji v restauracích sítě Ambiente a na Košík.cz.

JEŠTĚ JEDNU
Jakub Gavor a jeho jednoznačně nejkrémovější zmrzlina, kterou jsme kdy uchutnali. Gelato z Brněnské Ještě jednu je naprosto srovnatelná s tím Italským. Zakládají si na čerstvosti a proto mají na pultu denně maximálně šest příchutí. Jejich signature příchuť je krupicová kaše. A nejprodávanější mango s passion fruit a samozřejmě pistáciová. Rozhodně bychom neměli zapomenout vyzdvihnout i chuť kornoutků, které si také vyrábějí sami dle vlastní receptury. Můžeme prozradit, že obsahují špetku skořice.
Krom gelata se ještě Jakub pustil do výroby originalních zmrzlinových dezertů. Krásně balené, ideální jako dárek, když jste pozváni na návštěvu.


NAŠE HOSPODÁŘSTVÍ
Jakub a Nikol Erlerovi z Našeho hospodářství dokazují, že kvalita masa a udržitelné hospodaření jsou neoddělitelně spojené. Jejich přístup k chovu zvířat a produkci masa je postaven na respektu k přírodě, zdraví zvířat a důslednosti v každém kroku výroby. Pečlivá práce, čas a odvaha dělat věci jinak vedou k výsledku, který nejen zlepšuje životní prostředí, ale přináší také maso, které si zaslouží pozornost každého gurmána. V Našem hospodářství se totiž každý detail počítá – a to je tajemství jejich skvělého masa.

Masa, které zraje minimálně 21 dní suchou cestou. Zrání neboli staření masa je klíč k jeho jedinečné chuti a křehkosti. Dochází tím k přirozenému rozkladu svalových vláken a rozvinutí plné chuti. Suché zrání koncentruje chuť a dodává masu křehkost a jemnost, kterou běžné čerstvé hovězí nemá.

STATEK U MACHÁČKŮ
Statek u Macháčků. Petr s Janou vedou krásné menší hospodářství v Jizerském podhůří.
Pěstují zeleninu a ovoce v bio kvalitě a jejich produkci si můžete pořídit v rámci tzv. komunitou podporovaném zemědělství (KPZ), tak neváhejte. Jahody mají jako od babičky ze zahrádky.
📍 Přejít na mapu. 🌎 Přejít na web.
