Doubravský dvůr

Na statku Osičkových vznikají mléčné dobroty a přátelské vztahy se sousedy.

Jen kousek od Olomouce, v malé obci Červenka, najdete rodinnou farmu, která se stala srdcovou záležitostí pro místní i výletníky zdaleka. Doubravský dvůr, domov manželů Šárky a Václava Osičkových, je místem, kde se setkává každodenní poctivá práce, přirozený respekt ke zvířatům a chuť dělat věci správně.

Farma se specializuje na chov mléčného skotu a výrobu vlastních mléčných produktů. Jogurty, tvarohy, sýry – to vše vzniká přímo tady, pod rukama lidí, kteří se rozhodli, že i v dnešní době má smysl vrátit se ke kořenům a dělat věci poctivě.

Zpátky ke statku

Václav pochází z rodiny, která hospodařila v každé době – i když prarodiče museli vstoupit do družstva, práce na poli pro ně nikdy nebyla jen povinností, ale způsobem života. Když se ale naskytla možnost získat při vypořádání majetkových podílů zdevastovaný statek, rodina neváhala ani na okamžik.

Šárka je naproti tomu původem „holka z města“, ale zvířata ji přitahovala od dětství – i když to tehdy byli spíš křečci než krávy. S Václavem se poznali při studiu veteriny, a následovat ho po studiích na statek pro ni bylo naprosto přirozené. Společně se pustili do započaté práce na rodinném hospodářství s jasnou vizí vybudovat silnou a životaschopnou farmu.

Krávy jako volba srdce i rozumu

Když přemýšleli, jakým směrem se vydat, rozhodli se i kvůli místu pro chov krav. Dnes obhospodařují přes 200 hektarů půdy, ale začínali na pouhé stovce. Krávy Václava přitahovaly nejen jako zvířata, ale i jako výzva – vyžadují hluboké znalosti, péči a svobodu. Ocení í svůj prostor a pohodu. „Měl jsem pocit, že když budeme v mléčné produkci opravdu dobří, budeme i ekonomicky stabilní,“ říká.

Začínali s 80 kravami, postupně však zjistili, že větší stádo znamená větší tržby a tím pádem stabilnější ekonomiku. Zároveň ale nechtěli překročit hranici, kdy by už ztratili kontrolu i osobní vztah ke zvířatům. A tak se počet krav ve stádu ustálil na přibližně 300 kravách (s mladými zvířaty 600 kusů skotu) – optimální velikost pro jejich farmu, která v místních podmínkách dává smysl pro ekonomiku farmy, není nepřiměřenou zátěží pro vesnici a umožňuje zachovat soulad s okolní krajinou.

Když krize přinese nápad

Původně chtěli prodávat jen mléko. Ale když přišla krize a výkupní ceny mléka padly na minimum, rozhodli se, že část nadojeného mléka zpracují sami. A tak vznikla mlékárna – malá, ale precizní. Z ní dnes vychází nejen čerstvé sýry a tvarohy, ale i vlajková loď farmy: sýr Doubravák.

„Je to sýr kavkazského typu. Jeho výroba je výjimečná hlavně tím, že se sráží a vzniká při 95 stupních. To je mnohem víc, než běžné sýry.  Při tak vysoké teplotě zůstane v sýru ricotta, což mu dodává jedinečnou konzistenci a chuť,“ vysvětluje Šárka. Doubravák je vskutku univerzální sýr – hodí se na gril, na pánev, do salátu, do trouby, nasladko i naslano.

Farma bez plotu

Zásadním krokem bylo otevřít farmu veřejnosti. Dřív lidé jen koukali přes plot a domýšleli si, co se na statku děje. Když ale začali chodit dovnitř, všechno se změnilo. Najednou chápali, proč z polí někdy voní hnůj – a že to je daň za to, aby se nemuselo hnojit chemií. Postupně si Osičkovi získali důvěru a podporu návštěvníků i sousedů.

Otevřenost ale přinesla i výzvy – provoz se musel přizpůsobit návštěvám, zajistit bezpečnost a vymyslet smysluplný program. Dnes se díky tomu na farmu sjíždějí školy, rodiny i jednotlivci, aby nahlédli pod pokličku skutečného farmaření. Největší zájem budí program Mléčná stezka aneb od telete po jogurt, který připravujeme převážně pro dětské skupiny a během něhož děti poznávají celý proces výroby mléčných produktů – od narození telete až po hotový jogurt. 

Naše krávy mají svoji důstojnost

„O krávy se staráme, jak nejlépe umíme,“ říká Václav. Zvířata tu mají pohodlí, dostatek prostoru, správnou krmnou dávku, čisté stelivo a možnost přirozeně se kontaktovat. Ve stájích nechybí sprchy ani kartáče, které slouží jako masáž i zábava. Výsledkem je zdravé a pohodové stádo, které dává kvalitní mléko.

Sýpka a chuť navíc

Součástí farmy je i zrekonstruovaná barokní sýpka, kde si můžete pochutnat na domácí zmrzlině, která se na farmě vyrábí z právě nadojeného mléka, lehkém obědě nebo si dát voňavou kávu s výhledem na zvířata. V prodejně najdete kompletní nabídku výrobků ze dvora, a ještě k tomu i z okolních farem a od nedalekých producentů. Vzájemná podpora a loajalita je pro Osičkovy moc důležitá. 

A co na to návštěvníci? „Jedna z nejlepších zmrzlin, co jsem kdy měl,“ říká jeden z nich. „Skvělé místo, kde se najíte, potěšíte s telátky a koupíte si poctivé dobroty,“ přidává další.

Doubravský dvůr je víc než jen farma. Je to místo, kde se dobré úmysly mění ve skutečné výsledky. Kde se píle odráží ve zdravých zvířatech a výjimečných produktech. A hlavně – kde se můžete na chvíli zastavit a nadechnout se venkova.

Pokud hledáte autentické místo, kde se dobře najíte, poznáte život na farmě a odnesete si domů kousek poctivé chuti, Doubravský dvůr vás s otevřenou náručí rád přivítá.

📍přejít na mapu
🌎 přejít na web