Naše hospodářství
U Jakuba Erlera se mají zvířata dobře. Věří, že zvířatům je přes zimu za určitých podmínek dobře uvnitř pod střechou. Navíc z gastronomického hlediska to chce v masu trochu intramuskulárního tuku, protože tuk dělá chuť. A toho nejde docílit, pokud by zvířata byla celou dobu venku. Stále ale hledají správný balanc, aby zvířata měla kvalitní život a aby maso bylo chutné. Proto nejvíc pasou mladý dobytek a krávy s telaty.
„Nejtěžší období v životě dobytčete je odstavení od matky. U nás tele roste pod krávou půl roku. A když se pak od krávy separuje, tak postupně. Jde nám o to, aby ten přechod pro to tele i matku byl co nejvíc v pohodě. Aby ani kráva, ani tele nebečely ještě 4 dny, což se v chovech, kde to tele odstaví okamžitě, děje. U nás mají pořád vizuální kontakt, můžou se očuchat a zase odejít. Tenhle systém se nám za ty roky osvědčil.“
"Furt máme mraky práce, ale už jsme toho tady udělali spoustu. Snažím se hospodařit udržitelně, pomáhat lidem v okolí, poslouchat, co lidi v mým okolí potřebují, aby se nám tady společně dobře žilo." říká Jakub.
Na statku mají i malý obchůdek, kde můžete nakoupit, jak jejich výrobky, tak i produkty od zpřátelených farmářů a producentů z okolí.
A kde můžete jejich produkty nakoupit? Na jejich webu najdete všechny informace o rozvozu, farmářských trzích a otevírací dobu jejich obchůdku.