
DOBROTY Z HOR
Martin Vašíček s manželkou zpracovává ovoce, zeleninu, houby a bylinky rozmanitých druhů. Suroviny jsou z velké většiny pěstované a sbírané v podhůří Jeseníků. Sami si pěstujÍ okolo 20 druhů bylinek. Z nich pak vyrábí ovocné a bylinné čaje, koření a bylinné soli. Dále vyrábí okolo 25 druhů výběrových (extra) speciálních džemů a marmelád. Mezi jejich speciality patří svatojánské ořechy, nakládané květy medvědího česneku a nákladaný bez. Svatojánské ořechy jsou dokonce oceněny Regionální potravinou. Mnoho surovin si pěstujeme sami nebo sbíráme v pěstitelské stanici ve Velkých Losinách a ty, které si nevypěstujeme, tak odebíráme od místních pěstitelů a výrobců. Lokálnost a podpora místních pro nás hodně znamená. Navazují spolupráce a podporují tak lidi ve svém kraji.


Poupata medvědího česneku jsou ideální pochoutkou na chlebíček nebo třeba do těstovin. Jsou to takové lokální kapary.
Nakládaný bez zase může být skvělá, zdravá obloha k hlavnímu jídlu.
Ochucené sole, chutney, škvarková pomzánka jsou další pochoutky z rodiny Dobrot z hor, které udělají parádu na jakékoliv oslavě.