Třebáňské oleje v presu lisují za studena a pod jejich rukama tak vznikají super kvalitní produkty. Ondřej Balatka dělá takové oleje, které sám na trhu chce.

Náš tip - černuchový olej a dýňový olej

Kde nakoupit - na jejich e-shopu

Ukázat na naší mapě - link

Na návštěvě...

Třebáňské oleje v presu

Kvalitní, za studena lisované oleje, si můžete dopřát zevnitř i zvenčí na vlastní kůži. Třebáňské oleje v presu nabízí tradiční i méně tradiční oleje v té nejvyšší kvalitě

Tytam jsou časy, kdy jediný dostupný kvalitní olej byl olivový. Poctivé oleje se derou do popředí zájmu více než kdy předtím. Není se čemu divit. Kvalitní tuk je nejen nositelem chuti, ale také živin a tím pádem zdraví.

Za studena lisované oleje se lisují při teplotě do 40 °C. Proto neztrácejí esenciální mastné kyseliny a další cenné látky.

Pro tyto nerafinované či panenské oleje je typické intenzivní aroma i chuť dané olejniny. Díky nízké teplotě při lisování je výtěžnost nižší, než při rafinaci, ale o to více benefitů nabízejí. A právě takové oleje vyrábí Ondřej Balatka pod značkou Třebáňské oleje v presu.

Z kanceláře za lis

Příběh Třebáňských olejů v presu se začal psát, když Ondřej Balatka skončil v nemocnici s kolapsem organismu a diagnózou, která znamenala kompletní změnu životního stylu. Stres a tlak v kanceláři vystřídal nový zápal pro zdravý životní styl a lisování tělu prospěšných tuků, které můžete lít do sebe i na sebe. Doslova.

Už během pobytu v nemocnici přemýšlel o zdravé stravě a jejích jednotlivých složkách. Nápad lisovat kvalitní raw oleje na sebe nenechal dlouho čekat.

Stejně jako většina začínajících malých lokálních producentů šetřících náklady, kde se dá, se s rodinou přestěhoval, aby v rámci jednoho objektu spojil bydlení s provozovnou. V přízemí objektu bývalé samoobsluhy, poté auto salonu a nakonec rukavičkárny, umístil po přestavbě několik lisů a v prvním patře se zabydlela rodina.

Kvalitní olej poznáte tak, že vám bude chutnat samotný na lžičce

Pan Balatka lisování doslova propadl. Po večerech studoval, jaké oleje jsou na co vhodné a jak a kde získat kvalitní suroviny na jejich výrobu. Projel půl republiky, než našel vhodné dodavatele. Původ surovin je pro olej klíčový. Ondřej hledal hlavně takové, které se pěstují bez syntetických hnojiv a postřiků, aby zachoval zdraví a chuť následných olejů.

Lokálové: “Všechny oleje od pana Balatky opravdu voní, chuť už je pak “jen” taková třešnička na dortu, něco, co čekáte, ale stejně vás to ohromí.“

V současné době vyrábí oleje z konopí, máku, lískového oříšku, dýně a lnu hnědého. Vedle těchto řekněme tradičních olejů nabízí Třebáňské oleje ještě chuťovky jako olej z tmavé hořčice, ostropestřce a černuchy, která při pravidelném užívání na lžičku může představovat prevenci zánětů v těle. Ostatně jen tak na lžičce chutnají skvěle všechny oleje z Třebáně.


Balatka se zaměřil ale i na další aspekty výroby, např. jak docílit nulového odpadu a co se zbylými pokrutinami. Dnes v jeho sortimentu najdete nejen prvotřídní oleje, ale i proteiny, mouky a pokrutiny. Z jeho hořčičných pokrutin vyrábí v nedaleké Oceterii vynikající hořčičnou omáčku. Skvělý příklad lokální výroby a spolupráce! Zvlášť když se oba producenti navzájem podporují a nedají na sebe dopustit.

Dokonale čistá provozovna je základ

My jsem se s panem Balatkou setkali vlastně tak trochu náhodou, cestou z a na další schůzky, když se ukázalo, že lisovnu máme v podstatě na dosah ruky. Jak později Ondřej Balatka trefně a vtipně komentoval, na zvonek s nápisem Třebáňské oleje v presu jsme zvonili nečekaně jako inspekce.

I přesto nás ale majitel mile přijal a provedl celou výrobou, včetně skladů. A i když nejsme inspekce (k tomu máme opravdu hodně daleko), logicky jsme nemohli nechat bez povšimnutí dokonale uklizenou provozovnu. Lisy tak umyté, že jsme nevěřili, že se na nich dopoledne vůbec pracovalo. Jediným důkazem byla ještě nezabalená konopná pokrutina. Suroviny na výrobu perfektně udržované, celý prostor prakticky a efektivně uspořádaný.

Oleje jsou skladovány už v lahvičkách, v chladu a temnu, aby byla co nejdéle zachována jejich kvalita.

Harmonie, která na nás dýchla, byla výsledkem jak tvrdé práce, tak i nadšení pro věc.

www.vpresu.cz