Hrabětický chřest z Moravy pěstují v chráněné krajinné oblasti a tudíž nepoužívají žádná umělá hnojiva ani pesticidy.

Jak poznat, že je chřest čerstvý? Má sevřené a pevné hlavičky a také příjemně voní, naopak starý je svraštělý, gumový a má zaschlé a zažloutlé konce. Abyste si odnesli opravdu ten nejlepší chřest, měli byste vědět, že stonky čerstvého chřestu o sebe typicky vržou, jsou křehké a dole na řezu nesmí být příliš zaschlé. Bílý chřest by neměl jít vůbec ohnout, jinak to znamená, že je starý. Při pokusu jej ohnout by se měl rozlomit vejpůl. Zelený chřest ohnete i když je čerstvý, ale zase si dejte pozor na to, aby měl lesklý povrch a pěkně uzavřené hlavičky.

Ukázat na mapě - link