LOKÁLOVÉ, dobrý pocit z jídla.
Poznejte farmáře, zemědělce i producenty, kteří pečují o krajinu a přinášejí kvalitní potraviny.
Od půdy a chovu zvířat až po poctivé zpracování – vše s respektem k přírodě i lidem.
Podpořte poctivou místní produkci a mějte dobrý pocit z jídla, které skutečně stojí za to.
Nevájhejte, vybírejte a nakupujte LOKÁLNÍ, námi prověřené potraviny, které udělají dobře vám, lidem ve vašem okolí i životnímu prostředí.

Sýrárna Broumov je malá řemeslná sýrárna založená v roce 2021 v Broumově, zaměřená na výrobu prémiových sýrů. K výrobě používá čerstvé mléko ze čtyř místních rodinných farem, které chovají červené holštýnské krávy pasoucí se v okolí Broumovských stěn a Javořích hor.
Celý příběh si můžete přečíst zde.
🛒 tvrdé a polotvrdé zrající sýry, čerstvé sýry, tvaroh

Doubravský dvůr, kde chovají krávy a z jejich mléka pak vyrábí lahodnou zmrzlinu, sýry a další výtečné mléčné produkty. Manželé Osičkovi, kteří dvůr vedou, se o své krávy starají s láskou a na finálním produktu je to znát. Na farmě jsou vítány hlavně děti, které se mohou hravou cestou seznámit s životem na farmě.
Celý příběh si můžete přečíst zde.
🛒 výrobky z kravského mléka, sýry, jogurty, tvarohy, kefíry
Na rodinné Farmě Markových pěstují mák a další olejniny v režimu regenerativního zemědělství, ze kterých za studena lisují kvalitní RAW oleje. Dále nabízejí široký výběr krmiv pro domácí i exotické ptactvo. Díky hospodaření v regenerativním stylu, jsou jejich produkty nutričně velice hodnotné. Určitě doporučujeme vyzkoušet například lněný olej, který je plný omega-3 mastných kyselin, prospěšných zejména pro zdraví srdce a cév. Dále je bohatý na vitamín E, lignany a další antioxidanty, které podporují celkovou imunitu a regeneraci organismu.
Celý příběh si můžete přečíst zde
🛒 mák, za studena lisované oleje

Farma Hana Součková je rodinná farma v Semicích, kterou vede mladá farmářka Hanka Sahulová Součková. Zaměřuje se na pěstování zeleniny, bylinek a jedlých květů ekologickým způsobem, bez použití chemických postřiků a hnojiv. Hana začínala na půl hektaru půdy a postupně rozšířila hospodaření na více než 40 hektarů. Hanka klade důraz na biodiverzitu a šetrný přístup k přírodě. Jejím cílem je pěstovat plodiny, které by bez obav podala svým dětem, a zároveň podporovat zdravý životní styl.

Jakub Gavor a jeho jednoznačně nejkrémovější zmrzlina, kterou jsme kdy uchutnali. Gelato z brněnské Ještě jednu je naprosto srovnatelné s tím Italským. Zakládají si na čerstvosti a proto mají na pultu denně maximálně šest příchutí. Jejich signature příchuť je krupicová kaše. A nejprodávanější mango s passion fruit a samozřejmě pistáciová. Pověstnou třešiňkou na dortu jsou jejich kornouty, které si pečou dle vlastní receptury. Můžeme prozradit, že obsahují špetku skořice.
Krom gelata se ještě Jakub pustil do výroby originalních zmrzlinových dezertů. Jsou krásně balené - ideální jako dárek, když chcete sklidit obdiv a uznání za jednoznačně nejoriginálněší dezert na oslavě.
gelato, zmrzlinové dezerty, nanuky
Celý příběh si můžete přečíst zde.


NAŠE HOSPODÁŘSTVÍ
Jakub a Nikol Erlerovi z Našeho hospodářství dokazují, že kvalita masa a udržitelné hospodaření jsou neoddělitelně spojené. Jejich přístup k chovu zvířat a produkci masa je postaven na respektu k přírodě, zdraví zvířat a důslednosti v každém kroku výroby. Pečlivá práce, čas a odvaha dělat věci jinak vedou k výsledku, který nejen zlepšuje životní prostředí, ale přináší také maso, které si zaslouží pozornost každého gurmána. V Našem hospodářství se totiž každý detail počítá – a to je tajemství jejich skvělého masa.
vyzrálé hovězí maso, hotovky z hovězího masa, hamburgery
Celý příběh si můžete přečíst zde.

Maso, které zraje suchou cestou minimálně 21 dní. Zrání neboli staření masa je klíč k jeho jedinečné chuti a křehkosti. Dochází tím k přirozenému rozkladu svalových vláken a rozvinutí plné chuti. Suché zrání koncentruje chuť a dodává masu křehkost a jemnost, kterou běžné čerstvé hovězí nemá.

Rakytník Cvrček je rodinná firma, která vyrábí produkty jako jsou čaje, marmelády, šťávy právě z této super suroviny. Rakytník je ceněný pro své mimořádné hojivé a léčebné účinky, jeho plody obsahují vitamín A, C, D, E, K a P. Dále v něm najdete i betakaroten a vitamíny B1, B2 a B6. Nesmíme zapomenout ani na třísloviny, organické kyseliny a mastné kyseliny omega - 3, 6, 7 a 9. Pokud chcete ochutnat zdraví, neměli byste minout rakytník.
Celý příběh si můžete přečíst zde.
čaje, marmelády, sťávy, zmrzlina, zavařeniny


Zlatá farma - rodinný statek, kde Zlata s rodinou hospodaří na 70ti hektarech s láskou ke zvířatům a krajině. Chovají 70 krav plemene čestr a ve své minimlékárně vyrábí lahodné mléčné proudukty.
Farma je místem, kam rádi vyrazíte s malými dětmi. Rozhodně se tu nebudete nudit a dokonce se i dozvíte, jak se takové čerstvé mléko zpracovává.
Celý příběh si můžete přečíst zde.
🛒 čerstvé sýry, tvaroh, mléčné dezerty, mléko


Statek u Macháčků. Petr s Janou vedou krásné menší hospodářství v Jizerském podhůří.
Pěstují zeleninu a ovoce v bio kvalitě a jejich produkci si můžete pořídit v rámci tzv. komunitou podporovaném zemědělství (KPZ), tak neváhejte. Jahody mají jako od babičky ze zahrádky.
sezónní zelenina, bylinky, květiny
📍 Přejít na mapu. 🌎 Přejít na web.
