Kde se vejce berou?
Nejdřív se objeví žloutek na vaječníku slepice, ten se zvětšuje, až se uvolní do vaječníku, kde se postupně díky bílkotvorným kličkám tvoří bílek a další blanky. V příští fázi spadne do nálevky vejcovodu, kde jsou zase „skořápkotvorné“ žlázky a vejce se obalí skořápkou. To trvá nejkratší dobu. Těsně před snesením se tvoří ochranná bílkovinná kutikula. Snesená vejce mohou hrát všemi barvami. Křížením vznikla vejce fialová, tmavě modrá nebo olivové barvy. Většinou jsou ale krémová, různě hnědá až růžová. Barva sneseného vejce je daná čistě geneticky, strava nehraje roli. Slepice pak snáší vejce víceméně stejné barvy celý život. Chutnají všechna vejce stejně? Chuť vajec lze ovlivnit mnohem snáze než chuť masa. Přechází do něj skoro všechno, co slepice sežere. To znamená aminokyseliny a všechny kyseliny zvýrazňující chuť. Nositelem chuti je žloutek, ve kterém je hlavně tuk a právě aminokyseliny. Proto můžeme říct, že vejce nosnic z volného chovu chutnají lépe, protože mají pestřejší stravu, včetně například bylinek.
Jak o vejce pečovat, aby vám dlouho vydržela?
Syrová vejce uchovávejte ideálně při stabilní teplotě 5-18 stupňů. Vejcím neprospívá změna teploty, byť ve správném rozmezí. Položte je špičkou dolů, aby se zajistil příchodu čerstvého vzduchu k širší pórovité části vejce. Při správném skladování vám vydrží 28 dní. (Ale i mnohem déle.) Vejce myjte bezprostředně před spotřebou. Mytím totiž odstraníte ochrannou kutikulu, která se na vejci tvoří těsně před snáškou a chrání vejce před zkažením. Ideální k vaření jsou vejce cca 10-14 od snášky. Pod skořápkou se totiž utvořila vrstvička plynu, která zajistí hladký průběh loupání. Jinak se doporučuje připravovat vejce co nejčerstvější. Uvařená vejce dejte ihned do lednice. Vydrží tak klidně 14 dní, při pokojové teplotě pouze 3 dny.